2015 рік приніс нові зміни в початковій освіті учнів нашої держави, оскільки було створено нову програму навчання для учнів 4-х класів. Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України та пояснень і рекомендацій дана програма втілює абсолютно нову концепцію освіти на відміну від попередніх. В основі концепції лежить мета розвантажити навчальні програми учнів початкової школи та створити передумови для впровадження 12-річної середньої освіти.
Впровадження нової програми завжди несе за собою певні зміни. По-перше, ці зміни відчують вчителі, завдання яких підготуватися до нового навчального року, а саме розробити нове календарно-тематичне планування, ознайомитися з новими підручниками та допоміжною літературою. Але окрім вчителів нова програма вплине як на учнів, так і їх батьків. У зв’язку з тим, що дуже часто введення чогось нового супроводжувалось певними проблемами, існує вірогідність, що ситуація може повторюватись.

Вже не перший рік нові підручники затримуються до початку навчального року, тому багато батьків змушені купувати власні екземпляри. Але необхідно пам’ятати, що не тільки підручники становлять базу навчального процесу. На сьогоднішній день майже всі вчителі користуються навчальними комплектами, в які, окрім підручників, входять також і робочі зошити, допоміжні посібники та матеріали. Тому на початку навчального року для кожного постає завдання купити зошити для 4 класу за новою програмою. Вони є невід’ємною частиною навчання, оскільки створені тими ж авторами, що і підручники, та мають велику дидактичну цінність завдяки взаємозв’язку з ними. Робочі зошити для 4 класу нова програма пропонує майже з усіх предметів, тому дуже часто батьки змушені прикладати неймовірні зусилля для їх пошуку. Так в цьому році необхідно придбати друковані зошити з таких предметів, як українська мова 4 клас зошит (Вашуленко є автором даного зошиту), природознавство 4 клас зошит (Грущинська), зошит з математики 4 клас (Богданович). Друковані зошити для 4 класу (Я і україна в минулому) отримають нову назву, оскільки предмет був перейменований на «Я у світі». І це тільки невелика частина того, що необхідно мати сучасному четверокласнику в новому навчальному році.
Нова програма 2015 містить достатньо зрозумілу і цікаву концепцію, але підготовка учнів та батьків до нового навчального року в цьому році буде ускладнена саме її введенням, тому правильним варіантом стане попереднє ознайомлення з новими вимогами та продумування своїх дій завчасно.