Обов'язкові дисципліни ЗНО вже давно здані і прийшов час підвести підсумки роботи. Один з головних предметів нинішнього року - математика. Експерти відзначили, що рівень завдань став значно легше. Безумовно, недостатньо було б просто купити підручники Мерзляк і займатися по ним, але структура і зміст завдань були цілком під силу тим, хто добре освоїв шкільну програму.
На тлі спрощення основної маси завдань не задовільнила цифра тих, хто взагалі не набрав потрібних для проходження балів. Вона склала цілих 15% і такий показник не радує ні педагогів, ні фахівців Центру Зовнішнього оцінювання знань. Чи означає це, що сил випускників вистачило тільки на те, щоб математика збірник задач Мерзляк купити, або ж причина криється в незадовільній роботі педагогів? Відповісти на це питання важко і практично неможливо.

             


Опитування репетиторів про завдання ЗНО з математики цього року показало, що структура і зміст питань практично не змінилися з минулого року. Були використані виключно теми шкільної програми, а пороговий бал був дуже знижений. Експерти в один голос впевнені, що цю цифру потрібно було зробити вище, але тоді б кількість тих, хто не пройшов прохідний бар'єр, була б дуже великою, а це б означало практично повну відсутність абітурієнтів.

          

Батьки випускників впевнені, що причина не в тому, що була освоєна книга математика 6 клас Мерзляк, а в низькій мотивації вчителів до роботи. Коли фахівець отримує зарплату в розмірі 2500 тис. гривень, то що можна говорити про його бажання працювати і давати дітям знання. Викладаються вони тільки під час репетиторських занять, адже тут за кілька годин роботи вони можуть отримати свою місячну зарплату. Тоді то і алгебра 7 клас Мерзляк освоєна, і алгоритми пройдені, і навіть діаграми даються дітям дуже просто.
Як і з решти предметів, з математики абітурієнти могли подати апеляції, якщо результати їх не влаштували. Всього було подано 9 заяв, однак про задоволення їх або відмову поки невідомо.