Шкільна громадськість вже давно обговорює можливість введення іноземної мови як обов’язкової дисципліни для складання Зовнішнього незалежного оцінювання. Ця новація планувалася на поточний навчальний рік, та через ряд причин проект було перенесено на 2018. Зараз проводяться заходи, які допоможуть покращити рівень знань старшокласників з іноземної мови: збільшено кількість годи на вивчення предмету в 10-11 класах, англійська мова підручник модернізовано та змінено навчальні програми з курсу. 

Що буде в цьому році?
2016-2017 навчальний рік не принесе суттєвих змін в системі оцінювання знань учнів. Одинадцятикласники як і раніше напишуть два ЗНО – з української мови та з історії або математики на вибір, а ось іноземну мову складуть всі діти, та відбудеться це у формі ДПА, а оцінки буде занесено лише до атестатів. Тим, кому буде потрібна іноземна мова для вступу до вищих навчальних закладів, треба буде додатково складати дисципліну в рамках основного туру зовнішнього оцінювання.

                            


Апробація нового формату
Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич підписала наказ, в якому зазначила необхідність проведення пробного ЗНО з іноземної мови. Така позиція покликана деякими змінами самого іспиту, адже планується до тестової частини додати ще й аудіювання – розуміння автентичного мовлення на слух. 
Апробація запланована на період з 24 по 29 квітня поточного року. Участь в ній приймуть близько 5 тисяч одинадцятикласників українських шкіл. Для учнів, які вивчають іноземну мову на стандартному та академічному рівнях, рівень тестів буде не вищий за міжнародний В1, а ось до тих дітей, в чиїх школах ведеться викладання предмету на профільному рівні, вимоги будуть вищими, а рівень завдань прирівнюватиметься до В2. 
Затвердження графіку проведення пробного іспиту та вибірку учасників покладено на Український центр оцінювання якості освіти. А організацією та проведенням самого ЗНО займуться обласні відділи освіти. 
Всі учасники пробного тесту зможуть дізнатися свої результати, які обіцяють оприлюднити до 26 травня. 
Тож десятикласники вже мають замислитися над тим, що їм треба буде проходити ЗНО з іноземної мови в наступному році. Тому треба взяти німецька мова підручник або будь-який інший зі своєї дисципліни, та стати на шлях ґрунтовного вивчення іноземної мови, яка викладається у школі.