Вже дуже скоро в дошкільній освіті передбачаються зміни. В лютому 2017 Кабміном був ухвалений законопроект, який допоможе вирішити проблеми функціонування дошкільних закладів, розширить можливості для їх створення та подальшої діяльності.
  Проблема відвідування дитячих садків дуже актуальна і існує вже не перший рік. Згідно статистики, більше ніж 85 тисяч малюків перебувають в черзі на зарахування в дитячий заклад. Багато з них так і не потрапляють до садочка, та йдуть у майбутньому в школу без елементарної навчальної підготовки, не вміючи іноді зовсім поводитися в суспільстві. Діти, з вини держави, просто не мають можливості скористатися своїм конституційним правом на отримання дошкільної освіти. Особливо це актуально в густонаселених районах, де закладів дошкільної освіти просто катастрофічно не вистачає. В кращому випадку, дбайливі батьки, піклуючись про свого малюка, можуть купити зошити для ДНЗ і займатися навчанням вдома. Та зазвичай навіть найкращий «Букварик» чи Федієнко прописи не можуть замінити дитині спілкування з однолітками.

                                                          

 Саме тому виникла потреба в створенні приватних та корпоративних дитячих садків. Їх засновниками можуть бути громадські організації спільно з місцевими органами влади. В проекті нового закону детально розписано всі кроки від створення до управління такими дошкільними закладами.

Особливу увагу законопроект приділяє створенню в нових ДНЗ інклюзивних груп. Вже доведено, що малюк з вадами розвитку краще розвивається в оточенні своїх здорових однолітків. Перебуваючи з самого малечку в соціумі, дитина звикає бути такою, як вона є і не комплексує в майбутньому. Та й здорові діти вчаться бути милосердними, співчувати й допомагати своєму хворому товаришеві, а також цінувати своє здоров’я.

             
  Згідно нового закону в інклюзивній групі повинно виховуватись не більше,ніж 15 дітей. Серед них – не більше трьох з особливими потребами. Такими дітьми є: сліпі, глухі, з обмеженим слухом та зором, з порушенням опорно-рухового апарату, затримкою психічного або розумового розвитку, порушенням мовлення, хворі аутизмом.  Для допомоги вихователю інклюзивної групи впроваджується нова посада – асистент.

  В свою чергу, для успішного виконання нововведення держава зобов’язується надавати місцевим бюджетам субвенції. За ці кошти будуть проводитись додаткові корекційні заняття для дітей з вадами розвитку, купуватись спеціальні засоби, зошити, підручники й плакати для ДНЗ.
 Такі кроки МОН допоможуть охопити дошкільною освітою набагато більшу кількість малюків.