Нова українська школа – не просто словосполучення з 3-х букв, це кардинальні зміни в освітньому процесі, які дозволять перетворити школи з храму науки на місце, де діти будуть здобувати знання і вміння, необхідні для подальшого життя. Вже давно відійшли в минуле класичні методи навчання з дошкою та крейдою. На їх зміну прийшли творчі інтерактивні методи, під час яких головними дійовими особами на уроці стають учні, а не вчителі.

 Нова українська школа – сучасні підручники для 1 класу 2018 року

Підхід до розробки підручників для першокласників також змінився. Тепер це не просто книги, а цілі комплекси, які дозволяють легко інтегрувати кілька дисциплін та перетворити процес навчання на цікаву гру, під час якої здобуваються знання. Окремо визначені і зошити для 1 класу Нової української школи, які комбіновано з підручником. Учні не будуть носити до дому важкі портфелі, а зможуть все залишати в школі, адже домашнього завдання вони отримувати не будуть.

Крім того  суттєво реформовано у саму концепцію книжок. Новий Буквар 2018  автора Вашуленко – підручник, який крокує попереду. На альтернативу можна обрати ще один корисний та ґрунтовний посібник  - Буквар Пономарьова Я читаю. Дивними можуть здатися й назви змінених методичних посібників», серед яких «Я пишу» або «Я дружу зі словом», проте головне завдання кожного з них – навчити дітей критично мислити та застосовувати здобуті знання у житті.  


                      


 А чи тільки підручники треба міняти?

Скільки б реформ не проводили, результат їх був мінімальний, і все тому, що в першу чергу треба міняти вчителя, а не посібники або програми. З Новою українською школою сталося саме так. Протягом січня-квітня було охоплено очними курсами майже 80% педагогів, які у цьому році будуть набирати перші класи. Наразі, вони ще додатково мають пройти два онлайн курси – для вчителів початкової школи на платформі «Едера» та всеукраїнський курс «Вчимося жити разом». Це допоможе спеціалістам максимально підготуватися до нового навчального року та отримати певну базу знань.

Першачки 2018 зайдуть до оновлених класів, кошти на які виділяє МОН України. Це буде сучасний освітній простір з необхідною технікою та зручними меблями, які дозволяють організовувати різні форми роботи під час уроку.

Залишається вірити, що зміни будуть тільки на краще і через 5-7 років ми зможемо побачити реальні зміни в менталітеті та знаннях українських учнів.